Support Local Journalism!      

Link to Owner Dr. Robert B. Pamplin Jr.

FONT & AUDIO

MORE STORIES


Portlanders can test their business knowledge of the year that was just tossed in the recycling

COURTESY PHOTO: BOB'S RED MILL - Bob's Red Mill kept production staff on during the 2020 and 2021 slow summer seasons and cross trained them to avoid the headache of rehiring. Seeing a surge in demand and a need to automate, Bob's Red Mill has leased 404,000 square feet of the former Unified Grocers and Supervalu distribution space at 6433 S.E. Lake Road, Milwaukie.20 questions for Portlanders about business in the year just past:

1. Bob's Red Mill of Milwaukie's best seller in the pandemic was what?

a. Oatmeal

b. Boomer brand Ayahuasca-infused prune juice

c. Plain flour

d. Gluten-free CBD energy drinks

2. The wooden roof of the new terminal building at Portland International Airport contains what special feature?

a. A green roof

b. Wooden joists stained by Timber Pro Coatings

c. A clothing optional sundeck

d. An IMAX/planetarium hybrid light show

3. De La Salle North's new $28 million campus is built on which former site?

a. A church community center

b. A Ross Dress for Less

c. An abandoned Portland Water Bureau office

d. A mosque

4. Which one is true? The prices of one Bitcoin in Feb 2017 and Feb 2021 were:

a. $189.95 and $6,642.61

b. $10,189.95 and $460,642.61

c. $18.95 and $4,642,610.61

d. $1,189.95 and $46,642.61

5. On July 1, 2021, Oregon's minimum wage increased to what for companies in the Portland metro area?

a. $15

b. $14

c. $13.25

d. $7.25

6. Portland high schooler Charlie Abrams' company Recycled Living aims to create what from what?

a. Solar panels from old TV sets

b. Rebar from melting down filing cabinets

c. Cryptocurrency from burning dollar bills

d. Bricks from melted unrecyclable plastic

7. In June 2020, unemployment in Multnomah County peaked at 13.4%. In December 2021 it was:

a. 8.9%

b. 3.6%

c. 14.5%

d. 2.9%

8. Match the architecture firm to the calling card project:

a. Hennebery Eddy Architects and O'Bryant Square

b. Bora Architects and the Galleria

c. Skidmore, Owings and Merrill and the bathrooms in Chapman Square

d. SERA Architects and the Mark. O. Hatfield U.S. Courthouse

PAMPLIN MEDIA GROUP: JONATHAN HOUSE  - Technical designer Tyler Smith who works at Figure Plant in North Portland, with the $500,000 large format 3D printer the company acquired in May. Smith says it will make outputting one-off objects with organic forms much quicker than carving them from Styrofoam or plywood. The gel comes in five gallon buckets, seen here at rear. 
, Business Tribune - News North Portland manufacturer bets half a million dollars on a large format 3D printer hoping to kickstart its trade show business post-pandemic. 

 Unicorn? Plastic moose? Yeah, we got that

9. North Portland fabricator Figure Plant spent $500,00 on what machinery?

a. The world's largest wood turning lathe

b. Bitcoin mining servers

c. An extra-large format 3D printer

d. A gold-plated cappuccino machine

10. A "proof-of-work" mechanism refers to what?

a. Letterpress-printed NFT paychecks in the finance industry

b. Crypto mining, where individuals or organizations compete for the right to add new blocks containing pending transactions to the blockchain ledger using specialized computer equipment

c. Managers spying on staff to see how much "working from home" they are really doing,

d. An algorithm for measuring load versus lift on the new Tesla truck,

11. Rolling coal refers to:

a. Holiday bonus time at Portland-area rideshare businesses

b. Spewing diesel exhaust fumes in cyclists' and pedestrians' faces

c. Canadian coal passing though North Portland by train en route to China

d. The demolition of PGE's Boardman Coal plant and the reuse of its materials for a planned NASCAR track outside Bend

12. Waechter Architecture is designing and building a new office for itself in North Portland opening in early 2022 with what feature?

a. An apartment for founder and CEO Ben Waechter

b. Work from home style furnishings including futons, gaming PCs, pets and laundry machines

c. An underground garage with nine Tesla charging stations

d. A simulated Minecraft-style lava block floor

13. Harder Mechanical's all-wooden building on MLK was designed with what special feature?

a. A mechanical bull in the reception

b. Air handling machinery to handle 20 air changes per hour

c. Large skylights

d. Extra-wide door frames

COURTESY RENDERING: PORTLANDBUREAU OF TRANSPORTATION - The Congressman Earl Blumenauer Bicycle and Pedestrian Bridge is located over the I-84 freeway.

14. The Congressman Earl Blumenauer Bicycle and Pedestrian Bridge taking shape over the I-84 connects to what urban design feature?

a. Portland's Green Loop

b. Lloyd Center's Ross Dress For Less storage facility

c. Ned Flanders Crossing

d. The Ways and Means Brew Pub in Lents

COURTESY RENDERING: PORT OF PORTLAND - The $100 million mass timber roof of the main terminal at Portland International Airport will be part of the new look for the airport, and perhaps the whole city. A Doug Fir lattice will cover the glulam beams and mechanical features.

15. The new Concourse B at Portland International Airport features what artwork?

a. Banksy's "Little Girl Holding a Phone"

b. Robert Rauchenberg's "Hoarder II (untitled)"

c. RYAN! Feddersen's glass and lenticular "Inhabitance"

d. Vincent van Gogh's "InFocus Brand Cherry Blossoms"

16. Used book and magazine store Cameron's Books on Southwest Third Avenue closed after 83 years this year due to what?

a. COVID-19

b. Illiteracy

c. Books becoming obsolete

d. The building owners refused to renew their lease so they could expand their strip club

17. Tigard-based small-scale nuclear reactor designer NuScale Power is planning what in 2022?

a. An initial public offering to raise money

b. A line of nuclear wearables

c. An Initial Coin Offering to get attention

d. Relocation to Idaho for tax purposes

18. Lorentz Bruun Construction celebrated 75 years in business in 2021. What is its best-known project?

a. Factory-to-office conversion at Premier Gear & Machine Works factory on Northwest Thurman Street in Slabtown

b. 1940s Norwegian bath house at Reed College

c. Renovation of the Custom House in Old Town

d. Cooling towers at the Trojan nuclear power plant

19. B&R Machine of Lake Oswego still runs the classic analog mills and drills, but the new generation of workers is trying to do what to polish its image?

a. Shoot witty TikToks about grinders and lathes

b. Produce an 87-episode anime about a plucky 12 year old and her katana

c. Sponsor a New Year's Day swim across Lake Oswego

d. Release a deep house track about electrical discharge machining

20. Which of the following is not a local Portland booster slogan?

a. Safety. Recovery. Community

b. Keep Portland Weird

c. Be Here for Portland

d. Portland: America's Rescue City

===============

CORRECT ANSWERS

1. a

2. b

3. a

4. d

5. b

6. d

7. b

8. a

9. c

10. c

11. b

12. a

13. c

14. a

15. c

16. d

17. a

18. c

19. a

20. d

How did you score?

16-20 Congratulations, you're probably a self-taught MBA and cryptosavant who speed-runs startups from your rocket bunker in New Mexico, now subscribe.

11-15: Awareness, judgment, recall — you have what it takes to run a Portland city bureau.

6-10: Business is not your forte, but it's the thought that counts.

1-5: Have you been working remotely in Idaho?


You count on us to stay informed and we depend on you to fund our efforts. Quality local journalism takes time and money. Please support us to protect the future of community journalism.


Have a thought or opinion on the news of the day? Get on your soapbox and share your opinions with the world. Send us a Letter to the Editor!

Go to top
JSN Time 2 is designed by JoomlaShine.com | powered by JSN Sun Framework